01/07/2015

Trend | Šta je STROBING?

Trendovi, bili oni u sferi kozmetike, mode ili nečeg trećeg, se smenjuju kroz sezone/godine. Jedan od trendova, koji se dugo zadržao, jeste konturisanje i hajlajtovanje - contour & highlight. Čuvena tehnika, gde se tamnijim, sivkastim nijansama stvara senka i vizuelno delovi lica, na kojima je nanesena takva boja, izgledaju uvučenije. S druge strane, hajlajt ili naglašavanje određenih delova lica sa svetlijom nijansom, sa i bez šimera, u zavisnosti od toga šta volite. Kim Kardašaijan je proslavila tehniku konturisanja i hajlajtovanja, ali svemu dođe kraj.
Šta je STROBING pudrijera
Vreme je da svoje setove za konturisanje ostavite sa strane i posvetite se svetlijim nijansama, jer je najaktuelniji trend u svetu šminkanja - strobing. Takozvani dewy sjaj, koji daje licu skoro vlažan izgled, je nešto što se uvek provlačilo kroz trendove, no, kada je strobing u pitanju dewy postaje dewy on drugs!

Šta je strobing?


Strobing je tehnika pri šminkanju, gde se lice konturiše bez korišćenja tamnijih nijansi. Suština je naglasiti određene delove uz pomoć svetlih i šimerastih nijansi, te time vizuelno postići efekat konturisanja. Jednostavno - strobing je hajlajt bez kontura. Razlika između klasičnog hajlajta i strobinga, jeste što strobing podrazumeva, već pomenut, dewy sjaj koji čini da koža dobija vlažni sjaj i izgleda sočno.

Kako se strobing-uje?


Sve zavisi od toga da li želite samo blagi sjaj ili da se vaše jagodične kosti vide iz svemira? Na face chart-u možete videti gde treba naneti proizvode kako biste postigli efekat posvetljivanja - iznad i ispod obrva, niz nos, u unutrašnje uglove očiju, na jagodične kosti, iznad usana i na bradu. Ukoliko koristite isključivo proizvode u prahu/kamenu dobićete klasičan hajlajt, ali za kompletan efekat potrebni su vam tečni/kremasti proizvodi. Takve proizvode nanosite strateški i ispod pudera, nakon čega puder utapkavate u kožu. Razmazivanjem pudera (ili klasičnom buff tehnikom) preko posvetljujućih proizvoda, samo ćete razneti sjaj po celom licu. Kremasti/tečni proizvodi mogu se nanositi i preko pudera, što je malo praktičnija opcija. Tada se koriste manje količine, kako bi ivice bile lepo izblendane, a proizvod ostao samo tamo gde ga i želite.


strobing pudrijera how to

Čime se strobing-uje?


Kao što sam već navela, najbolji su kremasti/tečni proizvodi. Prva asocijacija mi je svakako M.A.C.-ov Strobe cream - tečan, kremast i odličan za aplikaciju ispod i preko pudera. Essence soo Glow bi bio jeftinija varijanta, iako mislim da je najbolji preko pudera. Za ekstremno blede Benefit High Beam bi bio dobar izbor (ili Alverde Rose Tinted Highlighter), a za preplanule Benefit Watts UP! Praškaste varijante kod nas nisu preterano dostupne, ali online možete naručiti čuveni the Balm MaryLou-Manizer.

strobing products pudrijera highlight

Meni se strobing tehnika znatno više dopada od klasičnog konturisanja, jer na bledim licima tamnije nijanse teže da izgledaju neprirodno i prljavo. Opet, mislim da se devojkama sa masnom kožom ova tehnika nikako neće dopasti. Strobing, u svom punom sjaju, nije tehnika za svaki dan. Kao što nije ni konturisanje. Za svakodnevnu varijantu, može se primeniti u ekstremno ublaženoj varijanti.

Da li vam se dopada strobing ili preferirate contour & highlight?

20 comments:

  1. ja vec odavno volim ovakvo sminkanje. Contour&highlight nikad nisam mogla ni skuziti,uvijek sam samo posvjetljivala odredjene dijelove.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Contour & highlight i jeste tehnika profesionalaca, koja i nije namenjena da se primenjuje svaki dan. Ali avaj,... :D

      Delete
  2. Ja ovo (delimično) primenjujem godinama već, konkretno oko obrva najviše :) sad znam da ima i ime :D
    Takođe mi se više dopada od klasičnog teškog konturisanja, prvo što generalno ima manje posla, drugo što konturisanje kod mene uvek deluje kao scenska šminka (previše sam bleda) :)
    Hvala za Alverde predlog, uvek tražim verziju za go pale or go home :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apsolutno, konturisanje ostavlja mnogo mesta za nespretne greske. :D Pale ftw!

      Delete
  3. Hahahhaha ja strobam otkako sam ušla u pubertet :D

    ReplyDelete
  4. Mi lajki. :) Oduvek sam fan highlightera, i pre kontur ludila. :)

    ReplyDelete
  5. Svidja mi se ova tehnika,bas prolepsa lice.

    ReplyDelete
  6. Nista novo i revolucionarno...samo su lupili novo ime izbacili kontur i smislili odlican marketing za prodaju hajlajtera :) u svakom slucaju ni hajlajt ni konturisanje na dnevnom svetlu u vecini slucajeva ne izgleda najsrecnije...po meni vise za nocnu sminku i slikanje :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Naravno, reč je o više slojeva šminke što, ne samo da nikako ne izgleda prirodno, već i oduzima dosta vremena. :)

      Delete
  7. Doživeh ovo kao novo ime za ono šta ionako većina godinama radi :) Ipak, moram priznati da mi se sviđa popularizovanje jer to znači da će više brendova lansirati nove hajlajtere, a hajlajtere ludo volEm :D

    ReplyDelete
  8. Deluje prirodnije ako se koristi primereno, naročito na dnevnom svetlu. Mada kao što su poneke devojke konturingom stvarale efekat maske na licu, sve se bojim da ćemo ovog leta da poginemo u vodu od glitter-a. :/ :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. O da, ali imaj na umu da još uvek ima devojaka koje nose puder tamniji nego što im treba, ne blendaju senku (a ni puder), itd. Tako da će neki i od ovog trenda napraviti sprdnju.

      Delete
  9. Meni je to pretjerivanje, volim koristiti highlighter, ali sve u granicama normale :) Inače jako detaljan i dobar post :*

    ReplyDelete
  10. Meni se ovo ne dopada, izgleda bas neprirodno i izvestaceno. Samo mi je za scensku sminku i fotografisanje. Lice koje se toliko sija, i sa toliko slojeva pudera,uzas... podseca me na 90te i sminku Jelene Karleuse iz tog perioda. Naravno ni konturisanje mi se ne dopada... Kada bi se koristilo umereno bilo bi super. Ja odavno kad stavim puder, korektorom svetlijim predjem malo preko nosa,brade, cela i dela ispod ociju. To mi da nekako otmeniji izgled, ali nikako sa ovolikim slojevima i sjajem.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gore prikazan model je sa modne revije (mislim da je Armani u pitanju), tako da je to ekstremni primer. :) Kao što sam navela u tekstu, intenzivni strobing nije za svaki dan. Uvek treba naći balans.

      Delete

Hvala što ste izdvojili vreme i pružili povratnu informaciju. :)


*Komentari sa promo linkovima neće biti objavljeni.