25/01/2015

Kako kupovati kozmetiku sa malo novca/ograničenim budžetom?

Kao student bez stipendije, definitivno se ne davim u parama i o svakoj svojoj kupovini dobro promislim. Kako sam sa svojim mecenom, zvanim mama, ostvarila dogovor da sama kupujem šminku i većinu kozmetike, morala sam da se snađem sa štednim planom. S vremena na vreme, kada se planete i zvezde poklope, ona mi kupi neki komad kozmetike, ali je to prava retkost. Pa, kako priuštiti sebi svu tu kozmetiku?


Pratite akcije

Klasičan i očigledan početak. Ako imate ograničen budžet, jednostavno ispratite sve akcije. Nakon mesec - dva videćete šablone i tada će vam biti još lakše da ugrabite proizvode po znatno nižim cenama.
Naravno, pratite i kataloge drogerija i parfimerija. Lilly svakog utorka organizuje 20% popusta na nešto, a na svake dve - tri nedelje nekoliko brendova bude na akciji 3 za 2! Veće DM radnje imaju police sa popustima gde možete naći proizvode koji izlaze iz prodaje, starije kolekcije ili robu sa kraćim rokom trajanja. Jasmin, takođe, konstantno ima nešto na 50% popusta, a uglavnom su to Artdeco senke i sve kolekcije prošle sezone. Ograničen budžet ne ostavlja prostora za kupoholičarske nalete i impulsivne kupovine.

Probajte, testirajte, razmenjujte

Ne bacajte svoj novac. Naučite da ga poštujete. Pre kupovine kozmetike, proverite da li postoje testeri, pa vidite da li vam se dopada ta senka i da li je to vaša nijansa pudera. Na promocijama brendova ili u lokalnoj apoteci pitajte za testere, ali budite fer pa u istoj apoteci i kupite kremu, ako vam se dopadne.
Takođe, ako imate drugarice koje vole kozmetiku - razmenjujte sa njima! Ako mi nešto ne odgovara, a znam nekoga kome će se možda dopasti, obavezno im to prosledim. Isto tako sam i dobila neke stvarčice i meni su super, a tom nekom su samo zauzimale prostor.

Strpljenje je zlatna vrlina

Nameračili ste se na tu skuplju kremu ili celu novu kolekciju, ali vam je teško da odvojite novac za sve? Onda čekajte. Npr. Essence limitirane kolekcije se menjaju na svakih dva meseca, osim kada uvoz zakasni, pa se menjaju na mesec dana. Kada dođe nova kolekcija, sve se skloni na posebne akcijske police i prve nedelje proizvodi imaju punu cenu, a kako vreme prolazi - procenti od cene se oduzimaju. Isto važi i za druge brendove. Nažalost, preparativa je znatno ređe na velikim akcijama, ali se često mogu naći stvari na barem 20% popusta. Najveće popuste imaju proizvodi koji se više neće proizvoditi/uvoziti ili čije se pakovanje menja.

Kako studentkinja može sebi da kupi Darphin?

Postoji nekoliko ljudi koji ne veruju da sam sama kupila Darphin balm za čišćenje lica. I istina je. Nisam ga kupila. Barem ne po punoj ceni. 5000 dinara je, za moj budžet, ipak mnogo, pogotovo jer je u pitanju samo 40ml. Ali, parfimerija Metropoliten svake prve subote u mesecu organizuje prodaju robe sa kraćim rokom. Pa se tako mogu naći artikli na sniženju od 30%,50% i 70%. Rokovi variraju, a samim tim i cene. Ja sam kupila nekoliko stvarčica na toj akciji - Darphin balm sam platila oko 2000 dinara, a rok trajanja je isticao za 4 meseca.
Većina kozmetike je bezbedna oko 6 meseci nakon isteka roka.

Odredite svoje favorite i držite se liste

Napravite listu od 10-ak proizvoda koje želite da probate. Držite se te liste, koliko god je to moguće (nekada se odstupanja jednostavno dese) i trudite se da ne kupujete impulsivno, već kada nešto novo i šljašteće vidite, zapitajte se da li je na vašoj listi prioriteta?
Šta najviše volite da koristite? U šta želite da investirate? U mom slučaju, to je nega lica. Verujem da nema šminke koja može pomoći koži koja nije negovana. Na kraju, ja uživam u ritualima nege, te su mi ovakve investicije i veliko zadovoljstvo. Ako više volite pudere, ruževe ili nešto treće - investirajte u to! Kupite sebi, kada ste u mogućnosti, nešto bezobrazno skupo, nešto što govori ,,tri dana sam gladovala, ali vidite kako je lepo pakovanje, a tek kako miriše i još ova boja i tekstura, aaah.''


Kako vi štedite, kada je kozmetika u pitanju?

65 comments:

  1. Odlican post!!! :)


    Nikoleta, xoxo.

    http://nljuljduraj.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. Potpisujem sve što si napisala, jer je definitivno teško sam sebi kupovati kozmetiku i sve ostalo što ti je potrebno kada imaš određenu svotu novca. Nisam nikad štedila jer ne znam da štedim, ono da kupim sebi kasu pa da ubacujem novce, to kod mene nikad nije opstalo. :D Uvijek sam izvlačila iz kase, pa sam je na kraju bacila.
    Što se tiče kozmetike upišem sebi u rokovnik sve što želim kupiti, upišem cijene, a ono što baš želim stavim na broj jedan. :) Lako je štediti kada se dobro organizuješ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dobro je da barem pratiš neku listu, kada ne možeš da imaš kasicu. :) To sa kasicom je stvar samokontrole, ja ostavim i zaboravim na te pare.

      Delete
    2. Da, slažem se da je stvar samokontrole. Ali to kod mene teško opstaje, bar zasad. :D Lakše mi je kod mame ostaviti novce, onda sam sigurna da ih neću potrošiti. I tako zaboravim na njih.

      Delete
  3. Odličan post, trudim se biti racionalna i pametno kupovati. Štedim za ono što mi se sviđa, ali svakako provjerim sve opcije i usporedim cijene prije nego iskeširam novce na određeni proizvod.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takodje usporedim cene pre kupovine. :) A i istražim recenzije i mišljenja o proizvodu.

      Delete
  4. Odličan i vrlo koristan post! :)

    ReplyDelete
  5. Super post, sviđaju mi se tvoje preporuke za uštedu :). Definitivno treba pažljivo i promišljeno postupati s novcem, a i zašto ne i uštediti, ako je moguće ;).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Drago mi je! :) Treba biti pažljiv, ali štednja ne treba da bude opterećenje, već navika.

      Delete
  6. Super,ja uvek štedim za nešto,uglavnom su to neke analize ili komadi odeće i obuće koji mi trebaju,ili mužu, ali nađe se nekad nešto i za kozmetiku,ja sam veliki štediša,uvek pratim sniženja i akcije i kad su osnovne stvari u pitanju :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha da, tebi je štednja definitivno navika. :) Ja volim generalno da štedim - stalno ostavljam po malo sa strane i nakupi se vremenom, pa se počastim. :)

      Delete
  7. Divan tekst, navela si sve olaksavajuce okolosti za kozmeticke zavisnike sa ogranicenim budzetom :D
    Mene interesuje da li je i kozmetika na bazi prirodnih sastojaka bezbedna za koriscenje posle isteka roka, i koliko? Na blogu BudiLepa kod gospodje Ljiljane sam stooo puta precesljavala outlet kozmetiku, i kako imam problematicnu i jaaako osetljivu kozu, nisam se usudila da bilo sta narucim, s obzirom da vecina proizvoda imaju mesec ili dva do isteka roka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. E pa baš je za prirodnu kozmetiku taj rok od 6 meseci. :) Ja sam svoju prvu Weleda Iris kremicu kupila na Metropoliten rasprodaji, a o ljubavi svedoči i prošli Smećarnik. :)

      Delete
    2. Oooodlicno! Hvala, sad sam happy :D

      Delete
  8. Bravo, odličan post T!
    A ja uvek zaboravim kad Metrop. ima to subotnje sniženje te nikad ne odem. Sad jedva čekam tu subotu da kupim sebi nešto za negu lica pošto su mi sve kreme i tako te "gluposti" pri kraju.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eto sada znas! Zapisi u rokovnik i nadam se da ce biti dobra ponuda. :)

      Delete
  9. Volim ovakve korisne postove :)
    Ja uvijek pratim akcije, to mi je navika od mame :D :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nadam se da ćeš i ti dalje preneti tu naviku! :D

      Delete
  10. Moja baba i dan danas stalno priča kako je brat uvek čuvao pare koje mu se daju, a ja sam i 20 dinara išla odmah da potrošim... Takva sam i sada :)) Čuvam jedino kada mi se nešto skuplje svidi, pa skupljam da kupim to, inače da ih čuvam "u prazno", nema šanse :) A kada sam u škripcu, gledam da kupim nešto jeftinije, a da opet bude kvalitetno :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joj, Andjo ti i štednja kao nebo i zemlja! :D Ja ne mogu tako, da sve pare ,,spiskam''. :D

      Delete
  11. Divan i informativan tekst, ali moram da ti skrenem pažnju na jednu sitnicu, jer je šteta da jedan simpatičan blog dozvoli sebi takve greške - naime, piše se ❤

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti, ali ja ne mogu da nađem u tekstu gde sam napisala ,,naime'' u bilo kom obliku. Reci mi u kom je pasusu, da mogu da ispravim. :) Sigurna sam da je slučajna greška u pitanju.

      Delete
    2. Priuštiti, ne priJuštiti, zabagovao mi je telefon :)

      Delete
  12. Čitam ja, čitam, kad ono u sred moje ideje o štednji ide tvoja rečenica: "Ali, parfimerija Metropoliten svake prve subote u mesecu organizuje prodaju robe sa kraćim rokom". Pa, Metropolitenu, see you soon. :D Salim se, naucila sam malo vise da cenim novac od kad sam pocela da radim te vikend poslove, sada kada odem da kupim neku glupost uglavnom pomislim "nisam valjda za ovo radila celog dana", ali i dalje imam ispade da odem i kupim nesto glupo i jeftino jer mi je dosadno.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Svakako ih poseti, isplatiće ti se! :) Pokušaj da se obuzdaš kod tih naleta kupovanja gluposti. Dug je put od rafa do kase, preispitaj sadržaj svoje korpe.

      Delete
  13. Ja kad nesto pozelim, a trenutno nemam para,sacekam da prodje vreme. Kako vreme odmice ja sakupim nesto novca a usput i tu moju zelju stavim na testiranje: ako je stvarno jaka i jos uvek traje znaci stvarno to zelim i kupujem ga, a ako me je minula zelja nastavljam da stedim za nesto drugo. ;)

    runa-luna-blog.blogspot.com

    ReplyDelete
  14. Odlican post,jako koristan,hvala na savetima.

    ReplyDelete
  15. super koristan post :)
    akcije su zakon, ja često čekam da nešto padne na akciju i često to i dočekam, ali se slažem za preparativu u dm-ovima jer one često brzo odu :/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zaista vredi pričekati par nedelja na tu akciju. :D

      Delete
  16. Hahaha sve potpisujem. Tako je. Ka se zaista trudim da po ovom principu kupujemada naravno nelad ne spem pa kupim i impulsivno. Doduse nikad se tu ne radi o nekim skupim stvarima. Za to nemam bas pata. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahahaha ti mora ovo da si kucala u truckavom autobusu! :D Naravno, svi mi nekada popustimo, pa kupimo nešto što nije neophodno, ali sve dok je to u normali - ok je.

      Delete
  17. Sefora ima odlična sniženja,mislim na njihov brend konkretno. Na kraju cena karmina dođe kao neki Mejbilin ili slično,a tek tonici i miceralne.Ja sam to provalila :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, oni imaju sezonska sniženja i definitivno treba ,,uštekati'' pare do tih sniženja, jer već prvog dana sve dobre stvari odu. :)

      Delete
  18. How do you buy shit with no money? :D Salim se, ma krpim se i ja nekako, al bice... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Čućemo se za godinu dana, pa da vidimo kako se ,,krpiš''... :D

      Delete
  19. Баш ми се свиђа овај текст, поготово у време кад се жене хвале тиме што само купују без престанка.
    Мени је најбољи начин за штедњу да уеврим динаре и онда те паре не дирам. Ово за Метрополитен је веома корисна информација, хвала ти што си је поделила :). Пробала сам тестер велединог ириса и желела бих да га уврстим у дневну рутину, али тако нешто превазилази мој буџет. Иначе сам у потрази за производима за чишћење и негу лица, па пратим акције и рецензије док се не одлучим на куповину, јер желим да уштедим и да притом не бацим паре на нешто што се многима показало као неодговарајуће.
    Добар начин да уштедим је и да не купујем производе којих већ имам неколико. Једноставно забраним себи куповину док барем нешто од тога не потрошим :), а шминке немам много и не користим је стално. На делу шминке може да се уштеди куповином тестера преко каталошке продаје, јер се исплати и кад се гледа количина, а и нема проблема са потрошњом тестерчића кармина као са онима у пуној величини (у таквом облику се чак лакше и наносе).

    ReplyDelete
    Replies
    1. U Metropolitenu nije uvek ista ponuda, ali vredi otići jednom mesečno. :) Čisto da se izvidi situacija.

      Delete
  20. Sjajni saveti, i ne važe samo za one sa ograničenim budžetom, jer niko nije toliko bogat da bi bacao novac. Što se tiče medicinske preparative, dodala bih samo, da treba pratiti promocije, jer se uz popust uvek dobiju testeri, savet i poklončić, a pored promocija u Lilly apotekama, pratim i Sanolabor. I naravno, da ne biste bacile novac na nešto što vam ne odgovara, čitajte blogove :).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Naravno da ne važe samo za one sa ograničenim budžetom, ali verujem da takvima najviše znače. :) U pravu si za Sanolabor, kao i za promocije generalno. Devojke koje rade promocije su uvek više nego rade da pomognu i podele testere.

      Delete
  21. Baš mi je drago da vidim ovako neki post, slažem sa apsolutno sa tobom u svemu. Ja obavezno pratim akcije, prosledjujem šta mi ne odgovara, i postavljam sebi prioritete (iako ponekad imam ispade). Inače, imam malu kasicu u kojoj sakupljam sitan novac, može puno da se skupi iako ne deluje tako. I, kao što je neka devojka iznad napisala, trudim se da potrošim ono što već imam, pa tek onda da kupim nešto novo. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Imala sam i ja, ali često sam zaboravljala da prebacim sitniš iz novčanika u kasicu, pa sam teglila taj tuč. :D Sada se što pre rešim sitniša. Takođe, ne gomilam previše i prvo potrošim par stvari, pre no kupim nove.

      Delete
  22. Odlični savjeti koji su korisni apsolutno svima,a posebno curama s ograničenim budžetom. Ja rijetko kad nešto i kupim po punoj cijeni. Uvijek lovim sniženja, a većinu svoje kozmetike (makeup, preparativa, dekorativa) upravo i kupujem online na popustima uz koristenje dodatnih kodova. Moram usput reći da liste prioriteta and all that jazz padne u vodu kad vidim nešto što mi oduzme pamet i još je sniženo, pa ja to moram DA IMAM sad i odmah. I tako ja i dalje patim za naked trojkom, a mogla sam je triput do sada kupit. :D Naučit ću - nikad.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hhahahaha, svi prioriteti propadaju kada Mel vidi -20%!

      Delete
    2. HAHAHAHA, nepopravljiva sam. :D

      Delete
  23. Odličan post!!! Zgodno mi je vidjeti kakve akcije vi imate. Kod nas Kozmo najviše prednjači sa akcijama. Svaku srijedu je nešto tipa svi šamponi ili maskare 30% sniženo, a tu su i vikend akcije s 40% sniženja. Moram priznati da veliki dio stvari, osobito preparativu i proizvode za kućanstvo kupujem na tim sniženjima, ali onda se raaspištoljim i sve nadoknadim npr. na nekoliko Hourglass proizvoda! I am weak ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jao, kada vidim vaše kozmo srede i onda sve pokačite ,,new in'' - hoću i ja!!! :D

      Delete
  24. Saveti su odlicni kao i sama ideja posta, ja ih znam napamet jer sam ih toliko puta ponavljala sebi ali nikako da urode plodom.. Kao neko ko vec dve godine radi za prilicno mali novac i onda ode u kupi 3,4 gela za tusiranje ili 2 karmina pored bezbroj takvih kuci, prilicno sam cudna sama sebi.. Ponekad pomislim ja sam zaradila taj novac i usrecujem sebe a ponekad kada kupujem cisto iz dosade pomislim pa barem dva dana sam se slomila od posla za ovo, a daj Boze da cu ga koristiti ikad.. Najbolji primer je sto sam pre nekoliko nedelja krenula da kupim cizme za zimu i usla u prvu radnju i videla cipele na stiklu, koje su 2 broja vece od broja koji ja nosim, jedne jedine ostale, ja sam ih obula i tako ostala u njima, platila i otisla kuci (zimske cizme i dalje nemam), naravno njih sam odmah bacila u neki cosak i zaboravila na njih i cudila se sebi.. To je sve psiholoska i jako cudna stvar, imam osecaj da se razum poigrava sa mnom i da ne mogu da ga kontrolisem, kada dodjem uvece sa posla i ako nemam neku kesu iz Lilija, makar u njoj bilo samo pakovanje tufera ili lak za nokte osecam kao da mi je propao dan :) Sada se trudim da ga malo pritegnem, kada sam shvatila da mi ne donosi toliko zadovoljstva nagomilavanje, pocela sam da ostavljam novac kuci, kada krenem na posao ili do grada ponesem nesto sitno, ali i dalje idem svakodnevno u Lili i razgledam i razmisljam sta mi treba, pored svakog proizvoda zastanem i pomislim da li imam kod kuce i koliko komada i kada ga koristim, nakon nekoliko pregledanja odlucim sta mi treba i sutradan ponesem toliko novca i kupim samo to, za sada mi uspeva i nadam se da ce i u buducnosti biti tako :) Takodje mi je zao da prosledjujem, tako mi je zao da se odvojim od bilo cega, kao da je dete, Boze sacuvaj u pitanju.. volim drugima da kupujem poklone, obozavam, ali nesto sto znam da sam kupila sebi tesko mogu da se odlucim da dam nekome.. Ja izjadah svoju duzu kupoholicarsku napacenu, hvala na prostoru za to i na lepom tekstu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Možda da probaš da vratiš te cipele? To je baš ishitrena kupovina. :/ Ali imamo sličan sistem, ja kada krenem na faks isto ponesem samo neki sitniš, a ostalo ostavim kući. Imam Lilly, DM i distributivnu radnju Alexandar Cosmetics-a u blizini faksa, pa su iskušenja konstantna, a kada nemam para kod sebe, neću ni da gledam. :) Razumem da ti je teško da se odvojiš od nekog proizvoda, ali razmisli, da li više koristi tebi tako što skuplja prašinu ili neko kome bi odgovarao?
      Neka si se izjadala, ako ti je barem na momenat pomoglo - meni je drago. :) Svakako volim da čitam komentare!

      Delete
  25. I moja mama istu politiku vodi! Ponekad bude ljubazna i obraduje me, ali eto, i ja nisam bezobrazna pa da uvijek nešto tražim :)) Uglavnom, kasica prasica, volja za štednjom i volja da imam nešto novo, malo manje bespotrebnih proizvoda s akcije i tako dođem to proizvoda koji baš želim.

    Prošla godina je počela tako što sam obećala sebi da neću kupovati samo zato što je sniženo ili ako mi baš ne treba, nema gomilanja i uspjela sam. Dosta dobro sam se držala :D
    Početkom ove godine napravila sam spisak od nekoliko stvari koje baš želim, koje traže štednju i sad za sad sam na njih fokusirana. Ostalo kupujem samo što baš trebam. Riješila sam se nekih proizvoda koje ne koristim, obradovala prijateljice, napravila redi prostor za nešto novo... I tako :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heh, drago mi je da s nekim ,,delim muku''. :D Čestitam na uspehu i nadam se da ćeš istrajati i ove godine!

      Delete
  26. Zaista odlican post! Sto se tice moje stednje, pre par meseci sam shvatila da trosim nenormalne kolicine novca na lakove za nokte. Jeste to moj hobi i jeste da kupujem jeftinije lakove, ali kad se sve to nakupi onda ispadne mnogo, a i sama sam, kao i ti, student koji ne prima stipendiju i ne zelim da trazim roditeljima novac za kozmetiku. Pa sam odlucila da skupljam sitne pare (novcice) u posebnu kasicu i da od tog novca pocastim sebe nekim lakom kad god napunim tu istu kasicu do vrha ;) Hvala ti na savetima, nisam znala da Lilly ima toliko cesto akcije, definitivno cu da pocnem da pratim! :) :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sada će im izaći i novi katalog, a imaju i aplikaciju za android. :) Stalno možeš da budeš u toku!

      Delete
  27. Super post i vrlo korisni i mudri saveti :)

    ReplyDelete
  28. Sve jako lijepo rečeno. :D Uglavnom i sama kupujem na sniženjima. Što se tiče strpljenja i kupovanja samo onoga na wish listi, eh, to preskačem :D

    ReplyDelete
  29. Ogranicen budzet bas pravi problem. :D I istoj situaciji smo, okay, ja imam stipendiju, ali ona ide na skolovanje. Dobijam mesecno od majke novac, pa od toga kupujem kozmetiku. Retko kad i ona meni nesto kupi. Po njoj, vecina stvari mi ne treba. :D Ali pomno pratim popuste i najvise obracam paznu kada su proizvodu na popustu da li je neko gurao svoje radoznale prstice jer se cesto to desava. :/ Kod LE kolekcija, tesko je naci celu kolekciju. Recimo ja se i dalje nadam da cu naci negde karmin essence come to town 01. :D I odlcan post.

    ReplyDelete
  30. Odličan post. Svi mi imamo svoje metode.Ja kupujem kozmetiku često u prolazu,ako imam novac kod sebe,svidi mi se to i to,ja ću kupit,ali još češće je to ciljana kupovina gdje nešto zapikam i onda štedim da bih to priuštila,a kada je više stvari koje želim onda jednostavno poredam prioritete i idem tim redoslijedom :) Što se tiče popusta,stvarno nemam običaj da ih pratim,ali i to ću uključiti :)

    ReplyDelete
  31. Odlični saveti! Dobra stvar su i aplikacije za telefona kojih ima u Play prodavnici, Lilly i DM ih imaju, pa se i tako može pratiti šta je sniženo, koji su noviteti i sl. :))

    ReplyDelete
  32. Tekst je sjajan. Postoje stvari za koje stedim dugo, a one pristupacnije uvek kupujem na snizenjima. Ako je potrebno, cekam i mesecima :)

    ReplyDelete

Hvala što ste izdvojili vreme i pružili povratnu informaciju. :)


*Komentari sa promo linkovima neće biti objavljeni.