23/07/2015

Moji (ne)omiljeni prirodni dezodoransi

Uvek sam raspoložena za isprobavanje novih beauty proizvoda. Izuzev kada su prirodni dezodoransi u pitanju. Ili je to barem bio slučaj do pre par godina. Mislila sam da je zaštita koju pružaju ekvivalentna vazduhu. Verovatno se i ne bih upustila u priču o prirodnim dezodoransima da nisam napipala bolnu kuglicu ispod pazuha. Kuglicu koja je moje razumevanje deo-zaštite preokrenula naopačke.

prirodni dezodoransi pudrijera blog

Prvo sam se upustila u sferu dezodoransa bez auliminijuma i u roku od par dana nakon prelaska na aluminium-free dezodoranse, kuglica je nestala, te sam tu i mogla da završim svoju potragu za zdravijom deo zaštitom. No, otišla sam korak dalje i otkrila čitav svet prirodnih dezodoransa. Mirisne aure osveženja me nisu ostavile ravnodušnom, te danas imam svoje (ne)favorite.

prirodni dezodoransi pudrijera blog sofi

SOFI* je krajem prošle godine upotpunio svoju kolekciju sa 3 nova prirodna dezodoransa. Miris sa limunovom travom i žalfijom je, za mene, vrlo siguran izbor. Oštra limunova trava ima blagu pozadinu žalfije, ali kombinacija je vrlo potentna i zamiriše, ne samo mene, već i celu prostoriju. U 110ml proizvoda nalazi se 8 sastojaka među kojima nisu aluminijum, konzervansi i sintetički miris. Brzo se suši na koži i postojan je oko 3 sata. Fascinacija dobrim raspršivačem ni ovde nije izostala, jer nemam osećaj da se ,,zalivam'' dezodoransom, već da me obavija fina magla zaštite. No, primetila sam da me koža malčice pecka kada nanesem SOFI dezodorans na sveže obrijane pazuhe i to je moja jedina zamerka.

prirodni dezodoransi pudrijera blog weleda

Kada je reč o prirodnoj kozmetici, moja koža se najbolje slaže sa Weledom, te ne čudi što mi je i njihov Citrus dezodorans odgovarao.  Čist, kiseo miris limuna je prava eksplozija osveženja. Za razliku od SOFI dezodoransa, sa Weledom nisam iskusila nikakve neprijatnosti. Jeste nešto slabije postojan, ali je ovo mini pakovanje od 30ml izuzetno praktično za nošenje u tašni. Weleda dezodorans je takođe i rekorder po broju sastojaka, jer ih ima samo šest - pored vode i alkohola, ostatak čine eterična ulja. Čuven NaTrue sertifikat je uvek prisutan da vas uveri u kredibilitet Weledinog sadržaja.

prirodni dezodoransi pudrijera blog dr hauschka

Moje prvo iskustvo sa prirodnim dezodoransima nije bilo užasavajuće, a sve zahvaljujući Dr. Hauschka Fresh dezodoransu. Kombinacija mirisa hamamelisa, žalfije i limuna me najviše asocira na miris lista nane. Mlečna tekstura se brzo upija, a pored esencijalnih ulja u formuli se nalaze i određeni negujući sastojci. Ne ostavlja tragove na koži, kao ni odeći, ne trusi se i nije mi izazvao nikakve neprijatnosti. Apsolutna prisutnost mirisa svežine traje (skoro pa) tačno 3 sata, nakon čega imam osećaj kao da je neko pritisnuo prekidač i mirisa više nema. Fresh više nije dostupan, ali, kako kažu iz Metropolitena, prepakovan je, blago reformulisan i sada se zove Sage Mint.

prirodni dezodoransi pudrijera blog yves rocher

Nisam zavolela svaki prirodni dezodorans koji sam probala, pa je red da navedem i jedan krajnje razočaravajuć. Yves Roche nežni dezodorans sa mirisom cveta lotusa nije me naveo da se zaljubim u brend. Blagi cvetni miris na koži uopšte nije postojan.  Primer: nanesem dezodorans u sobi, odem do kupatila da sušim kosu i u momentu se razvija miris kao da sam trčala maraton. Ne, kupatilo mi nije u južnom krilu dvora, već na dva koraka od sobe. Takođe, relativno se sporo upija, ali zaista bih sve preživela da je zaštita korektna.

Pored sastava, koji je uglavnom krajnje jednostavan, od klasičnih dezodoransa prirodni se razlikuju prevashodno po mirisu. Ako ste obožavatelj parfema, kao i ja, onda vas ta činjenica neće obradovati, jer će se miris parfema i dezodoransa neizbežno sudarati. Ako imam želju da nosim parfem, opredeliću se za bezmirisne dezodoranse bez aluminijuma.
Iznenađujuće je da leti preferiram da nosim prirodne dezodoranse, s obzirom da oni ne sprečavaju znojenje. Kada želim da sprečim prirodne puteve svog organizma i aposlutno zaustavim znojenje - okrećem se klasičnim anti-pespirantima, ali to se krajnje retko dešava.

Da li koristite prirodne dezodoranse?
*Proizvodi dobijeni na testiranje od PR-a/distributer/uvoznika i to ne utiče na mišljenje autora. Više o tome ovde.

10 comments:

  1. Jao divan post. Ja sam u poslesnje vdeme kdlrenula da isprobavam i prirodne dezodoranse. Svideli su mi se. Ja se mnogo znojim pa mi to nije neki faktor a svidja mi se jer ne zacepljuju kozu. Jedino sto im i odbrana od neprijatnih mirisa krace traje. I ja imam osecaj da mi telo leti vise trazi te prirodne dezodoranse. Sa obicnim nisam imala nikakva negativna iskustva do sad. Kuglica mi se stvorila samo od jedne dezodorans kreme, ali on ja je jaca i za nju znam da je mnogima problematicna.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala. :D Prirodni dezodoransi jesu znatno krace postojani od klasicnih, te ih treba nanositi nekoliko puta dnevno.

      Delete
  2. Uvek volim da pročitam post o dezodoransima. YR ne verujem da ću ponovo probati, onaj koji sam imala razvijao je grozan miris nakon nekoliko sati, a slično, ali u blažoj meri dešavalo mi se i sa Weledinim. Sofi zvuči interesantno, dodaću ga na listu onih koje treba da probam, zajedno sa nekim novim Velnea bez aluminijuma za koga dobih preporuku.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sofi ima prilicno jak miris, barem moj primerak, i stvarno ne vidim kako bi bilo sta drugo moglo da zamirise pored njega. :D

      Delete
  3. koristim. Loko ima, po meni, odlične dezodoranse. U stikcu su, nude nekoliko eteričnih ulja, i nakon što sam prvo nosila smao po zimi, prošlo ljeto sam krenula i po ljeti, i nisu me razočarali.Sad sam se naviknula na te, manje agresivne mirise, i baš mi pašu.
    Volim prirodnu kozmetiku, ali vjerujem samo nekim brendovima.

    ReplyDelete
  4. E, da, i mene je Sofi povremeno iritirao, ali mi se miris dopao, A Dr hauschka ima i dalje taj "fresh" samo su menjali pakovanja i imena nekihpreparata, sada se zove Sage Mint. Od žalfije i mente.

    ReplyDelete
  5. Volim prirodne dezodoranse i bas me raduje sto je ponuda istih sve bogatija. Sofi bih probala, dopadaju mi se te limun-biljne mirisne note :)

    ReplyDelete
  6. Svidja mi se ovaj post o prirodnim dezodoransima i bas bih volela da ih isprobam.Ja koristim kombinaciju stika i parfema svakodnevno,ali primetila sam da mi leti ta kombinacija ne odgovara i ne znam sta da radim.Da li neko ima nesto da mi preporuci?Da li su prirodni dezodoransi dobri za ljude koji se mnogo znoje? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Prirodni dezodoransi neutralisu i/ili zamaskiravaju neprijatne mirise, ali ne sprecavaju znojenje, jer ne sadrze aluminijumske soli (cija funkcija jeste sprecavanje znojenja). Mislim da treba barem da probas neki prirodni dezodorans, jer oni jesu zdravija varijanta i ne zapusavaju pore.

      Delete

Hvala što ste izdvojili vreme i pružili povratnu informaciju. :)


*Komentari sa promo linkovima neće biti objavljeni.