05/04/2014

Konferencija | Pro-Femina 2014

Ovog četvrtka, u hotelu Hyatt Regency, održala se druga po redu konferencija pod nazivom Pro-Femina. Ove godine tema je bila ,,Šta radimo dok čekamo bolja vremena?'' Uz dosta zanimljivih panela i diskusija ovaj dan sam provela u društvu nekoliko blogerki, a okružene smo bile i raznim poznatim ličnostima.


Ovogodišnju Pro-Femina konferenciju otvorila je glavna i odgovorna urednica magazina Lepota i Zdravlje - Lidija Ćulibrk, a glavna tema trebalo je da nas zaintrigira i navede na razmišljanje o položaju žene u savremenom društvu. Da li smo odmakli od stereotipa domaćice iz 50-ih? Prvi panel ,,Znanje i zvanje: Zamke obrazovanja i karijere na Balkanu'' koji je vodila Nina Borovac, direktorka medijske agencije iz Sarajeva, savršeno se uklopio u glavnu temu. Iako je diskusija bila dobra, na kraju se svela na to da žene i muškarci nisu ekvivalentni ni na jednom polju.  S tim se ne bih složila. Iako na vrhovnim pozicijama su uglavnom muškarci, to ne znači da žene nemaju nikakav uticaj na krajnji proizvod. Žene, a i muškarci, se bore za svoje pozicije, a verujem da pri odlučivanju koga će zaposliti, izmedju, npr. vrhunski obrazovane žene i prosečno obrazovanog muškarca, poslodavac će zaposliti boljeg radnika/cu, bez obzira na pol.
Drugi panel je taj koji je na mene lično, a verujem i na mnoge druge, ostavio najveći utisak. ,,Bolest kao izazov: Zdravlje kao cilj'', pod vodjstvom novinarke Marine Kosanović, bila je tema panela koja vas jednostavno natera da budete zahvalni što ste zdravi i da je to, zapravo, prava sreća. Potresne priče Andrijana Božović o tome kako joj je u kratkom roku bolest oduzela dve drage osobe i kako je ona uspela da se pomiri sa tim i nastavi dalje, nikoga nisu ostavile ravnodušnim. Prethodno nam se obratila predstavnica organizacije ,,Zvončica'' - Irina Ban, koja nam je objasnila koliko je bitno pomoći roditeljima obolele dece, te kako ti roditelji nisu samo mama i tata, već istraživači, kvazi lekari, zabavljači, madjioničari, itd.

Poklon kesice, bez kojih je nekoliko nas, zbog nepažnje, ostalo.

Nakon ovog, krajnje potresnog, panela, bilo je teško vratiti se nekoj vedrini, ali Aleksandar Djikić, zvanični šminker Maybelline-a, je to uspeo. A kako i ne bi? To je čovek koji je skovao braonilo! Šminkao je svog modela - Milicu Đokić, direktorka korporativnih komunikacija Color Press Group i davao male savete, npr. ako držite govor - koristite intenzivniji ruž, jer ćete tako držati fokus slušaocima. Uz par anegdota iz ličnog života, ova diskusija je prošla uz mnogo smeha.
Poslednji panel kome sam prisustvovala bio je ,,Trend: Food is the new Fashion'', koji je predvodio Vjekoslav Kramer, tv voditelj kulinarske emisije ,,Lonci i Poklopci'' na Tv OBN. On je bio primarni razlog zbog kog sam poželela da idem na konferenciju. Obožavam njegovu emisiju, smisao za humor i celokupan karakter. Fascinirao me je svojom pozitivnom energijom i prizemnošću. Priča je trebala da se bazira na trendovima u ishrani, kako odredjene namirnice zasijaju u momentu i  dožive neki svoj boom. No, doktorke nutricije nisu mogle da odole, a da ne pričaju o pesticidima, otrovima, manjku ovog i višku onog. Ali, Vjeko je ipak proneo svoju poruku - Kurkuma je glavni hit sezone!
Nakon ovih nekoliko sati, ja sam bila iscrpljena i produžila sa blogokoleginicama na damsku večeru - roštilj u kafani. ;)

Ljudi koji su meni obeležili ovu konferenciju: Aleksandar Djikić i Milica Đokić (gore); Vjekoslav Kramer (dole)


U suštini, ovo je bila interesantna konferencija kojoj bih verovatno rado prisustvovala opet. OVDE i OVDE možete saznati više o konferenciji.

A šta vi radite dok čekate bolja vremena?

kissi&kissi
LeClaire

*Sve fotografije, izuzev poslednje koja je vlasništvo Jelene, pripadaju organizatoru konferencije.

11 comments:

  1. Umakanje u burek i `moj panel moja pravila`. :D

    ReplyDelete
  2. Mislim da od svih sličica, na raznim portalima i online magazinima (koje sam "pročešljala"), jedino kod tebe vidim tu divnu fotku sa stolicama i kesicama? Bar da ih gledamo na slici :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha, realno. A primećuješ li ove crvene u par redova? Enivej, knjigokradica/kradac se dobro obogatio. :)

      Delete
  3. Mislim da vam je bilo predivno :)

    ReplyDelete
  4. Jao Vjekoslav, pa ja njega obozavam koliko je lud :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mislim da ne postoji osoba koja njega može da ne voli. :)

      Delete
  5. baš je ljepo izgledao :D a goodie bag visoki i nadam se puni ;D a ti #goodie bage - bez kojih je nekoliko nas, zbog nepažnje, ostalo" to je standardno i imala sam takvo iskustvo..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mi smo prvo imale pakete, a onda nismo htele da ih vucaramo sa sobom, pa su nam na kraju povadili knjige iz kesa i posle su mesta zauzeta. -.- Dobrano smo se isčuđavale.

      Delete
  6. Kako da se pozovem na ovakva dešavanja :) ?

    ReplyDelete
  7. Super je pregled, ali ništa manje nisam ni očekivala :) Moja knjiga je dočekala da je povedem kući, imala sam sreće :D

    ReplyDelete

Hvala što ste izdvojili vreme i pružili povratnu informaciju. :)


*Komentari sa promo linkovima neće biti objavljeni.