15/04/2015

Makaronsi su djavolji proizvod! #NeUreduJe

Ukupno tri puta u životu sam pokušala da napravim famozne, totalno precenjene i posh šećerne komore vazduha koje nazivaju makaronsima. Isto toliko puta im je nešto falilo. Jednom su izgoreli, drugi put se nisu ispekli, a treći put (kao i svaki prethodni) nisu imali suknjicu.


Kada god uspešno napravim neki kolač (uglavnom su to mafini) okuražim se i krenem u pohod na makaronse. Ako niste stručni, evo jednog poredjenja: Razlika u težini spravljanja mafina i makarunsa je isto kao da smatrate presipanje smokija iz kese u činiju kuvanjem, te kada to uspešno izvršite umislite da ste Gordon Remzi i krenete sa spravljanjem večere od 7 jela.


Gde grešim? Ne znam. Sam recept je prost, ali je pitanje tehnike. To prevlačenje špatule, kako se ne bi izbio vazduh iz smese, merenje u miligram i sve to dok vam se kolač prenemaže ,,Pa možda neću da nosim suknjicu danas...'' Pa, možda ću da te spalim!
Moja teorija je da je makaronse smislio sam đavo kako bi ljudima ubio želju da ikada više nešto ispeku ili skuvaju. Verovatno je umislio da samo on može da kuva (grešnike u kazanima).


Većina je sigurno probala čuveni ušećereni vazduh u kombinaciji sa nekim kremom ili džemom, ali retko ko je zastao da se istinski divi kreaciji. A, trebalo bi. Jer ko god da ih je napravio osedeće u narednih 5 godina, imati tikove i nikada vam neće lično dodati kolače. Barem ja ne bih, na njihovom mestu. Uredno bih poređala đavolje zalogaje i napustila objekat. U suprotnom...ne želite da znate.


Opet ću ih praviti, opet neće uspeti, ali očigledno ne mogu da odolim mazohističkim nagonima. Svejedno, poješće se, uz komentar:

- Ne, u redu su.

42 comments:

  1. Kada uspeju, prva sam u redu da degustiram, molim lepo!

    ReplyDelete
  2. a jesi me nasmijala:) ja slična iskustva imam s puslicama, kakve god ispale, njemu nisu nešto.

    ReplyDelete
  3. Samo ti pravi i pokušavaj, jednog dana će ti uspjeti :D Svaki se trud isplati,vjeruj mi :D

    ReplyDelete
  4. Jadna.... Mene isto jako muče neuspjeli kolači, dođe mi da plačem kraj pečnice... S makronsima još nisam imala posla, iako sam više puta razmišljala o tome. :P Mislim da je važno ne odustat, ja ako se zainatim, pečem neki kolač dok ne uspije, pa makar pet biskvita bacila u smeće. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Neću odustati, ali neću ni uskoro pokušavati da ih napravim. :D

      Delete
  5. AHAHAHAHAHAHAH ma ovo je vrhunski post. Bas sam uzivala i smejala se. Hahahah ja vala necu jos da se upustam u njihovo pravljenje. Drzim se mog tiramisua koji kidam. Dalje mi ne treba za sad. Odlicno je sto si pocela da pises i ovakve postove. Prezabavno :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala, nadam se da će ih biti još. Koliko me stvari izludi, sigurno hoće. :D Mmm sada mi se jede tiramisu...

      Delete
  6. Bože kako si me nasmejala :D podržavam istrajnost u nameri, svakako :)
    Malo su problematični na početku, ali jednom kada se uhodaš, nisu ništa komplikovaniji od mafina, I promise :)
    ",,Pa možda neću da nosim suknjicu danas...'' Pa, možda ću da te spalim!" :D :D :D

    ReplyDelete
  7. Joj...bas mi je zao...ali kada ti budem rekla da stvarno nisu teske(samo su gnjavaza jer moras cekatida odstoje i sl.) verovatno bi me katapultirala na Mesec :D
    Ali,znam kako je...imam i ja takvih muka sa nekim drugim kolacicima :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha, znam da nisu teški za spravljanje, ali jednostavno nemam sreće s njima. :D

      Delete
  8. Hahahaha ja sam se slatko nasmejala ovom postu. Jednom sam ih pravila i nisu uspeli. Tako da vec tada sam ih zaboravila i nisam ih nikad vise pravila. Javi kako su ispali cetvrti put. :D

    ReplyDelete
  9. Nikad nisam probala da ih pravim a nakon sto sam ih probala napravljene od strucnjaka, nemam ni zelju :D sta se ti zadajes toliko? Just chill... there's plenty of cakes in the sea! Move on, dude!

    ReplyDelete
  10. Hahahaha, hvala ti što si napravila ovu rubriku na svom blogu. :D Uspjet će. Jednog dana. Ali, bitno je da ih napraviš. :D

    ReplyDelete
  11. Lepo si me najsmejala :)
    Ja kada sam mami dala recept nije bila uopste odusevljena, ali kako stvarno odlicno sprema slatkise uspelo joj je cak i prvi put. Zato je zovem Cake Boss :D Ja ostajem pri slanisima, a nju povremeno namucim da mi ih napravi :)

    ReplyDelete
  12. hahaha kakav genijalan post !

    ReplyDelete
  13. Hahahaha, ja kad mi neki kolač uspe njega više u životu ne pravim, ali kad ne uspe stalno ponovo i ponovo pokušavam. To je ta tvrdoglavost. Makarunse nikad nisam pokušala da napravim, to je samo zato što ih inače ne volim (ako ovako nešto sme naglas da se izgovori :D).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mislim da si izbačena iz svake pozerajske ekipe ikada. :D

      Delete
  14. 3 bambija za post :D Slatko si me nasmejala, ja istu muku mucim sa puslicom :D :D :D Ova mala cuda se iz istog razloga ne usudjujem da probam!!! Drzacu se ja testa i kiflica, macaronse prepustam iskusnima i umesnima :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. E puslice znam da napravim i uvek su super. Njih i kada spalim - dobre su. :D Ma, klasika je najbolja. Držimo se domaćinskih djakonija.

      Delete
  15. Genijalno! Nisam ih još pravila mada posle ovoga ne znam ni da li ću :D

    ReplyDelete
  16. Ijao, kakav post :D Nisam probala da ih napravim, nemam ni želju i to upravo zato što znam da bi to bilo mnogo muke oko jednog prosečnog kolačića, ako gledamo taj tip kolača meni su klasični, starinski padobranci mnogo ukusniji.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Znam ljude koji ih vole, pa sam htela nešto za njih da napravim. Oh well, ni ljubav ne može da pude tajni sastojak uspešnog recepta.

      Delete
  17. Nikako da se usudim da ih napravim, znam da mi nece uspeti :)
    jeleninkutak24.blogspot.com

    ReplyDelete
  18. Hahahah genijalno xD Pazi, po nekoj logici što više pokušavaš jednom će uspeti. Ne odustaj jer strpljenje je vrlina ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Što više pokušavam manje ću para imati, jer su bademi skupi. :'D

      Delete
  19. Ovo je jedan od najboljih postova koje sam pročitala u posljednje vrijeme! Ja sam ovu muku mučila sa Lava kolačima, koje sam probala jednom, tužno gledala u njih i prestajem! Makaronse sam probala jednom, kupivši ih u Laduree prodavnici u NYC, čisto da budem u fazonu. Žali Bože bačenih dolara, lijepo pakovanje i to je sve, mogla sam poštenu porciju palačinaka pojesti! :) Nego, piši ti nama još ovakvih postova, pravo su osvježenje!

    ReplyDelete
  20. Pratim te vec dugo,bar dve godine,ali nisam komentarisala dosad.;sto bi rekli crnogorci-nijesam imala potrebe,jednostavno blog vodis odlicno.Ali ovim postom si me nasmijala samo tako..kraljice!!Ma ko j... macaronse,stvarno su precijenjeni!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti sto si komentarisala ovaj put, kao i na dugogodisnjoj podrsci. :D

      Delete
  21. Koliko sam se samo ismijala :D Meni nije nikada ni palo na pamet da ih probam praviti. Moram priznati da mi se posebno i ne svidjaju. Drzim fige da slijedeci ispadnu kao da su iz Laduree izloga :D

    ReplyDelete
  22. OMG tek sam citam ovaj post :D :D Nemo' mi hejtujes makarunse bre, to iz raja izaslo :D
    Danas sam ih napravila u roze boji, prvi put, u ta taaa :D Nasla sam boje u prahu i voila :D

    Sad ozbiljno, meni uopste ne uspeju svaki put, a pravila sam ih recimo 10ak puta. Al vazno je da su svaki put mnogo ukusni :D I sto ih vise pravim, to vise provaljujem fore i ulazim u štos :) Ako hoces, ja ti posaljem ceo proces do tančina, biće mi zadovoljstvo :) <3

    I svidja mi se post :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha, znam kako tvoji fantastično izgledaju i da, hoću recept! :D

      Delete
  23. ко о чему ти о храни...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jeste, baš često pišem na blogu o hrani. Njam njam! :*

      Delete
  24. Ja obožavam makaronse, al se još nisam usudila praviti.. Držim fige da sljedeći put uspiju kod tebe :-D

    ReplyDelete
  25. ahahh genijalno. ja sam od onih kojima je i presipanje iz kese u činiju prekomplikovano :D

    ReplyDelete
  26. Tijana, obzirom da imas takav smisao za humor, ne moras ni da pravis kolace. Ajde bogati u zivotu ne moze Bog za sve (kolace) da te da. Ti si kraljica a makaronsi su stvarno precijenjeni. Sto i kusur dinara jedan u Uscu amaaan. Baklave moje majke bi onda kostale ' iljadarku '. Pozdrav iz CG dje jos nisu nesto uzeli maha 😊

    ReplyDelete

Hvala što ste izdvojili vreme i pružili povratnu informaciju. :)


*Komentari sa promo linkovima neće biti objavljeni.