11/10/2013

The Final Goodbye

Svi ovi ,Smećarnici' (ovde i ovde) su me nekako inspirisali da započnem nešto novo, sveže i bila sam spremna, već smišljala šta sledeće da pišem, da li ste se uželeli recenzija ili neki kežual post da objavljujem? I u svoj toj mojoj polemici ukazao mi se prizor koji me je ujedno zgrozio i rastužio. Skoro suzu da sam pustila...


O cemu je reč? Vidite, ja gajim iskonsku ljubav prema parfemima i toaletnim vodicama. Pre ruževa, pre tašni, pre bež senki i koralnih lakova - tu su bili parfemi i toaletne vode. Barem su to njihovi zvanični nazivi. To su moje bebice, mali delići mene. Da! MALI DELIĆI! Umanjila sam deminutiv. I od njih se najteže rastajem. Tada mi ruke blago drhte i kada čujem kako zveknu u kanti, samo što ne poletim da ih izvadim, da ih spasem. Trenutno gledam u 5 praznih boca. U njima više nema ni kapi, ali stoje tu, jer me sećaju na nešto, jer vezujem mirise za dogadjaje i osobe. I ne želim da se odreknem tih praznih boca punih sećanja.


Prva će biti jedna vesela damica koja je lagodno doskakutala u moj život -  Escada ,,Ocean Lounge''. Ona je pružila utehu nakon što je ,,Sunset heat'', nažalost, zauvek otišao. On je bio moja velika ljubav, moja prva ljubav i onda su mi ga oduzeli. Samo je istinska lepota mogla da skupi parčiće koji su iza njega ostali. Ona je vesela, voćkasta, slatka i tako živahna. Ona je dašak vetra u toplom danu i miris bezbrižnog osmeha. I volela sam je, jer je bila tu, jer je moja, iako joj koncentracija nije jača strana, pa je znala nakon par sati da odluta. Ali onih par sati, šetam ulicom, sunce me lagano greje i sve je jednostano dobro.


A onda su usledeli hladni dani i živahnost Escade je utihnula, a i ja sam se malo smirila i pogled mi je postao upitljiv. Trebao mi je dodir poput pahulje - nežan i lepršav, a hladan. Našla sam ga u Naomi Campbell ,,Cat Deluxe''. Čula sam razne priče, znate kako tračevi kruže gradom, da je teška, da je prosta, da nije dostojna... Ne znam o kome su pričali, ali o mojoj Luksici nisu. Ona je malo prepredena, malo lukava, britka na jeziku. Ona je nametljiva i gleda direktno u oči, svojim prodornim pogledom, dok pita: ,,Da li postoji neki problem?'' Svi ćutljivo okrenu glavu. I treba, jer ona je teška onima koji ne znaju da je nose, a sa onima koji znaju da je obuzdaju stapa se kao melem. Ona nije divlja, ona je pitoma divljakuša.


Za one divlje dane - Paco Rabanne ,,Black XS'' je stizao na nekom opasnom motoru, u full kožnoj jakni i namrgodjenim očima uz onaj Travolta osmeh. On je buntovnik, uvek nešto antiprotivan, ali i dalje tako sladak. On je kao kožna jakna na goloj koži - nije najkomfornije, ali daje taj podstreh koji svima treba s vremena na vreme, da se jednostavno osete bezobraznim na par sati i gledaju sudbinu u oči sa sve podignutom obrvom. I niko ti ništa ne može, jer sve svoje demone gaziš kao opušak.


Iza oblaka se probio prvi zrak i  prvi cvet je već u punom cvatu. Kraljici zagasitog pogleda bilo je vreme da se skloni i prepusti mesto nekom svežijem.  U moj je život ušetao jedan simpatičan, duhoviti gospodin - Moschino ,,Funny!''. On  je tako lagan i fin, ali ima taj kiselkasti osmeh. No meni to ne smeta, jer je svakako nasmejan i tako nežan.  I pažljiv! On zna kako se tretira jedna dama u razvoju i neće je tek tako napustiti, njegov fokus je potpun. On je tu i njega jedino zanima da tu i ostane. Dok pijemo limunadu, on priča jednu divnu prolećnu priču, laganim šapatom, kao da miluje. On nije tu da oraspoloži ili rastuži, on je kao stub koji sve drži, on je uvek prisutan.

 
Onda je uleteo i njegov čudni, izduženi rodjak - Moschino ,,I Love Love''. Simpatičan lik, tek kojom notom nalik duhovitom. On je malo grublji, sirov i skoro pa nasrtljiv. Ali samo se folira, jer je zapravo skroz simpa. On me seća na neka napetija vremena, na jednog malog Citroena C3 i muke koje sam s njim mučila prošlog avgusta. Seća me na svaki znak stop, pešački prelaz i umalo zgaženu babu u povratku sa pijace. I kako me je oštro osvestio kada sam duboko udahnula. On je bio tu, dosta dugo, ali tek kao šamar posle panike, kao umivanje hladnom vodom rano ujutru, kao poziv k svesti.

To su moji mezimci od kojih bi trebalo da se rastanem, ali ne mogu. Sve me njima vuče, da ih ponovo iskusim, ali tu su neka nova lica, neke nove priče i nova sećanja koja se trebaju steći. No i naša je prošlost deo onoga što mi sada jesmo - neko novo lice.

Koji je vaš trenutni mezimac?

kissi&kissi
LeClaire

P.S. Note mirisa možete saznati ukoliko kliknete na ime istih.
P.P.S. Nisam mogla ovo da nazovem ,,Smećarnikom'', jednostavno zvuči pregrubo.

38 comments:

  1. I love love mi je bio omiljeni parfem jakooo dugo, postala sam prepoznatljiva po njemu, svi su znali koji parfem koristim, muski pol ga obozava ne znam zasto, ali nema ko me nije pitao za njega. Posle dosta potrosenih bocica od prosle godine ga vise ne koristim, ne znam ni sama zasto, valjda sam se zasitila, a sad ga zovem parfem moje mladosti :) Stvarno bih preporucila mladim devojkama, nije napadan, citrusan, svez bas je nekako za mladje generacije

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meni je izmedju dva Moschina omiljeniji Funny, jer mi je ILL vec onako previse citrusan.

      Delete
    2. ja sam starija generacija,ali ipak obozavam I love love,i to je parfem kome bih se uvek na leto vratila :-)

      Delete
  2. Ja sam uzela skoro od mame Poison, koji inače ne volim, i ljudi ga ili vole ili jako mrze, i postala sam opsednuta njime.. Koliko mi se pre nije svidjao toliko mi se sada svidja. Agresivan je, i nije za svaku priliku ali ja ga sada obožavam.

    A ove parfemene nisam probala, ali sam mnoge šmekala

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha, ne moze se parfemu verovati na prvi miris. ;)

      Delete
  3. :) Ovo je najdivniji, originalan i perfekto napisan post koji sam pročitala u poslednje vreme.
    Svaka čast!
    Parfem koji trenutno trošim je Guerlain La Petite Robe Noir :)
    Na početku sam ga mrzela iz dna duše, došlo mi da ga poklonim nekome.
    Stajao je na polici mesec i po i tako smo se mi gledali.
    I gledali.
    I onda, jedan dan, žurim na posao... nemam vremena do toaletnog ormarića po Diesel, i ruka poseže ka LPRN.
    I onda se dogodila neverovatna stvar- ljubav.
    I od tada smo nas dvoje najbolji i nerazdvojni prijatelji.
    Razumem ljubav prema Escadi. Al ne razumem zašto Escada ne razume nas i konstantno menja parfeme.
    Jako sam volela Moonlight sparkle, imala sam u jednom trenutku 3 bočice od po 100 ml.
    Eto, toliko sam ga volela.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kao i malo pre sto sam rekla - neki parfemi nas jednostavno ne osvajaju na prvi miris. ;) Hvala na komplimentima, mnogo mi znaci! :)

      Delete
  4. Pa ko kaze da moras da ih bacis?? :D Ja cuvam sve bocice parfema jer me podsjecaju na period kada sam ih nosila, vrate me daleko unazad... Cak sam i momku naredila da mi daje bocice svojih parfema, njemu to nista ne znaci, svaki mu je isti, a ja znam tacno kad mi je kako mirisao :) I tako, ok, i ja sam hoarder ali ovo makar ima svrhu i to lijepu :) :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ti si najgori hoarder. I jos se opravdavas. :D Ja sam resila da ih za sada zadrzim, a vec cu ih izbaciti kada budem imala opet neki napad rasciscavanja.

      Delete
    2. Ostavi makar neeeeeeke zauvijek, ne baacaaaaj :D

      Delete
  5. "Prazne boce pune secanja.." ovako kompletan a jezgrovit opis nisam dugo cula :))
    Na repertoaru su : Black XS za lude svirke, BU zuti kad mi treba malo sunca, L'eau IM da se setim mora, Clinique Aromatic Elixir kad hocu da sam dama i D&G silver - vanvremenski i nezaobilazan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dobar izbor imas na repertoaru :) Hvala na komplimentu :*

      Delete
  6. Napisala si ga, svaka ti čast! :) Ništa od ovoga nisam koristila, mislim da mi se "I love love" neko vreme razvlačio po kući, a potom je prosledjen. Dok sam bila mladja obožavala sam Lacoste parfeme, posebno one Touch of "nešto", mislim da sam ih sve imala. Do skora sam bila u Givenchy mood-u, a trenutni ljubimac mi je Bvlgari Omnia Crystalline, traje od jutra do sutra. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moja mama voli Lacoste pour femme i divno joj stoji, ali mene gusi, a bvlgari mi se svidja ovaj novi coral. :) Hvala na komplimentu, drago mi j da ti se dopada tekst!

      Delete
  7. Jako mi se dopao tvoj nacin pisanja i originalnost, na trenutke sam zaboravljala da pises o parfemima.:)
    Meni je trenutno divan Avon Perceive Dew, tako me osvezi i ostavlja prijatan, a blag trag.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala :) To i nisu samo parfemi, to je mnogo vise, kao sto rekoh to su moje bocice secanja.

      Delete
  8. Razumijem tvoju patnju :D Ja imam opsesivno kompulzivni poremećaj što se tiče skupljanja praznih bočica parfema, držim ih u jednoj ogromnoj plastičnoj kutiji i nedavno više nisam imala mjesta u njoj, a kako sam se selila od svojih i to u manji stan, nije dolazilo u obzir da to sve nosim pa mi je mama naredila da pobacam barem dio. Bilo mi je baš teško odlučiti, ali ostavila sam samo one baš najdraže i one koje imaju emocionalnu vrijednos, glupo zvuči, ali da... :)) Naomi cat deluxe je među najdražima, obožavam njegov miris :D Imam i Moschino Cheap and chic koji čuvam zbog krasne ambalaže, a imala sam i Escadu, Rockin Rio, koja mi je bila odlična jedno ljeto :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja ne razumem ljude koji kazu da Cat Deluxe mirise ,,jeftino''. :/ U svakoj sezoni mi se svidja neka od novih Escadica.

      Delete
  9. Ja ne bacam prazne bočice, neee mooogu :D
    Imala sam prva tri, prelepi su.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eto negde se poklapamo - isti parfemi, isti problemi. ;)

      Delete
  10. Imam Funny i obozavam ga, mada mi je pri kraju, nazalost :( I Love Love je moj omiljeni letnji parfem. Godinama unazad sam ga uvek iznova kupovala, i od kako sam pre nekoliko meseci potrosila poslednju bocicu, vise ga nemam...ali jako ga volim i nedostaje mi mnooogoooo... <3 Jedan je od retkih koje na sebi osetim tokom celog dana ;)
    Volim i Escadine parfeme ;)

    ReplyDelete
  11. A joooj kako dobar post! Prekrasno si ih sve opisala, baš mi se sviđa!
    Ja se ne mogu odreći ni praznih bočica, iako ih jako malo imam jer volim ostavit par ml u svakoj bočici čisto kao podsjetnik. Imam nekoliko trenutnih favorita, ne mogu izdvojit jednog nikako. Iako najčešće nosim Cacharel - Catch me, a tu su još La vie est belle koji je nešto prekrasno i idealno za ovo doba godine.. pa je tu uvik Stella, prava divna i najlipša ruža ikad... pa Calypso koji mi je nešto kao što si ti opisala Black XS i tako.. ima ih..puno je favorita. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala na pohvali! :) Jao ja bih volela jednu Stellu, ona mi je vec duze na spisku, kao i La vie est belle, jos od kako je izasao. Divnote!

      Delete
  12. Ni ja ne bacam prazne bočice, čuvam ih kao uspomenu i kad se hoću sjetiti mirisa.

    Odličan post draga, ja sam momentalno na Givenchy-u :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala :) Ja nisam imala nijedan Givenchy, ali jos mi nisu takvi zapali za oko. Sledeca mi je Pradica :)

      Delete
  13. Jaooo I love love, ovo me podseti da trebam ponovo da ga kupim, obozavam taj parfem. Trenutne bebice su mi D&G The one, Versace Cristal Noir a tu je jos nekoliko njih ali ovo su mi trenutni favoriti... :)

    ReplyDelete
  14. Jao ja sam isto hrčak ali iskreno sa godinama naučiš da ti bude lakša ruka :D ostavim tek poneku tj. jednu bočicu ako je baš baš neka uspomena... trenutno sam i ja u potrazi za novim mirisom!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nadam se da cu se s godinama nauciti da bacam stvari, ali eto....za sada...hrcak sam! :)

      Delete
  15. Majčicu ti poljubim!!! Ja mislila da se opraštaš od bloganja kad sam vidjela naslov! Sad bih te pretukla :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha jesam te prepala!? :) Nisam imala nameru. Nemoj me tuci! :) Evo pravicu ti kolace! :* <3

      Delete
  16. Jako volim Black XS i odusevljena sam tvojim opisom istog! :)

    ReplyDelete
  17. Le Claire, carica si sa ovim pričama.
    Vodim te jednog prolećnog dana po parfimerijama, da mirišemo parfeme i da mi pričaš priče.
    Ljiljana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha, dogovoreno! :) Parfemi pričaju čudesne priče, a sve bez reči.

      Delete

Hvala što ste izdvojili vreme i pružili povratnu informaciju. :)


*Komentari sa promo linkovima neće biti objavljeni.